Stretching

Vad är stretching och varför stretchar man?
När man stretchar så töjer man musklerna i deras ytterläge. Man drar alltså ut muskeln så långt det går. För att kunna göra detta så behöver man veta vart musklernas ursprung och fäste är. För hur vet man annars att man verkligen stretchar den muskel man är ute efter och hur långt man ska töja? Man stretchar för att man vill öka musklernas töjbarhet, öka rörlighet, motverka stramhet, minska risken för muskelskador m.m. Man kan även använda stretching om hästen är spänd. Det som händer då är att musklerna drar ihop sig och kan då behöva hjälp att dras ut igen.
Man kan stretcha på olika sätt för att man vill få ut olika saker av stretchingen. Passiv stretching är nog det man tänker på när man hör ordet stretching. Det är när man passivt tar ut rörligheten i den muskel man vill komma åt. Det är då man töjer i ytterläget.
Aktiv stretching kan man göra när man rider eller arbetar från marken. När du t.ex. går på en volt och böjer extra mycket stretchar du yttersidan av hästen. Alla rörelser där man får hästen att ta ut rörligheten lite extra stretchar samtidigt som det mjukgör. Lägg ut skrittbommar med lite längre avstånd så att hästen får sträcka lite för att komma över. Serpentiner och åttor är bra övningar för att aktivt stretcha hästens hals. Öppnor och slutor stretchar bålen.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s