Att arbeta med djur är bland det bästa som finns. Det ger så mycket att arbeta med hästarna. Tyvärr så händer det att hästar skadas och behöver uppsöka en veterinär. Men vad händer när veterinären har behandlat färdigt? Kan man då börja träna och tävla som innan hästen skadade sig? Nej, det kan man inte. En fotbollsspelare som skadat sig kan vara borta från matcherna i flera månader. Han behöver rehabiliteras och träna upp sig igen för att åter kunna spela och prestera på topp. Detsamma gäller hästar som skadas. Oavsett om det är ett ledband som är skadat, en muskelskada eller något annat så behöver hästar rehabiliteras för att åter kunna prestera.
Hur läggs då rehabiliteringen upp?
Det beror på vilken skada det är och vad man som hästägare har som mål. Det är alltid viktigt att ha ett mål med rehabiliteringen och träningen. Om det är en sällskapshäst så ställs kanske inte så stora krav på rehabiliteringen som om det är en sporthäst på hög nivå. Det är viktigt att rehabiliteringen utgår från hästen och är individuellt anpassad. Det är här som en sjukgymnast kommer väl till pass. En fysioterapeut har erfarenhet av rehabilitering och kan hjälpa till att lägga upp en plan för att nå målet med rehabiliteringen. Som fysioterapeut arbetar man utifrån individen och anpassar träningen och eventuell smärtlindring efter vad som behövs.
Vilka metoder används då?
Det finns flera olika metoder som en fysioterapeut använder sig av, men den viktigaste är nog ändå träningen. Det är vid rätt belastning som muskler och leder kan återhämta sig snabbare. Det är dock viktigt att man inte överdoserar belastningen för då får det motsatt verkan. Det är inte heller bra att inte belasta hästen alls, för då tar rehabiliteringen längre tid. Utöver träning finns det fler metoder som du kan läsa mer om under behandlingsmetoder.
Det man inte får glömma är att ofta tar det lång tid innan en skada uppstår, då alla inte är olyckor, och då tar det lång tid att läka skadan. Man kan inte räkna med att hästen blir helt återställd efter en behandling, eller ens efter en månads behandling, utan det kan ta flera månader innan hästen är återställd.
Hur blir man fysioterapeut på djur?
För att bli en godkänd djurfysioterapeut av Jordbruksverket så börjar det med att man får utbilda sig till legitimerad fysioterapeut på människor. Den utbildningen är på 3 år och sedan måste man jobba på humansidan (på människor) i 2 år innan man kan läsa vidare. Under denna tiden är det dock tillåtet att arbeta på djur, men då arbetar man under den före detta kvacksalverilagen, som numera heter att man arbetar under behandlings förbud. Vidareutbildningen på SLU är uppdelad på 2 kurser. Den första kursen är på 10 högskolepoäng och är en introduktionskurs inom veterinärmedicin. Den andra kursen är på 30 högskolepoäng och är inriktad mot djurfysioterapi. När man har läst dessa kurser kan man ansöka om Godkännande hos Jordbruksverket. Det finns även möjlighet att läsa i Liverpool.
Vilka yrken kan bli godkända hos Jordbruksverket?
Det finns 2 yrken som kan få en legitimation från Jordbruksverket och det är veterinärer och djursjukskötare. Sen kan fysioterapeuter och hovslagare få ett godkännande av Jordbruksverket. Alla dessa yrken kallas med ett gemensamt namn för djurhälsopersonal. Övriga yrken arbetar under behandlingsförbud.
Om du vill läsa mer om detta kan du göra det på LSVETs hemsida eller på Jordbruksverkets hemsida.