Behandlingsmetoder

Som fysioterapeut använder man sig av olika behandlingsmetoder, både som smärtlindring och träning. Ofta används flera metoder parallellt för att få önskat resultat.

Behandlingsmetoder som jag använder:

  • Träning
  • Longreining (långa tyglar)
  • Akupunktur
  • Akupressur
  • Kinesiologytape
  • Massage
  • Stretching

Träningen är nog en av de viktigaste beståndsdelarna i rehabiliteringen. Vid träning samarbetar jag gärna med dig och/eller din tränare. Vi lägger gemensamt upp ett individuellt anpassat träningsprogram för din häst för att ta fram bästa möjliga rehabilitering. I ett träningsprogram kan det ingå dressyr, hoppning, markövningar, körning och lekar av olika slag.

Akupunktur20130528-223303.jpg
Som smärtlindring använder jag mig främst av akupunktur. På människor har jag arbetat med akupunktur sedan jag tog min examen i sjukgymnastik 2008 och har nu läst en kurs i akupunktur på häst där en av lärarna var en framstående rehabiliteringsveterinär från Österrike.

Vad är då akupunktur?

Man använder sig av nålar som man sticker i befintliga akupunkturpunkter och/eller så kallade triggerpunkter. Akupunkturpunkterna följer den gamla traditionella kinesiska medicinens meridianer. Det är livsenergin som flödar i olika banor i kroppen och vid akupunkturpunkterna kommer dessa upp till ytan. En triggerpunkt är en kraftigt ömmande punkt som på människor strålar ut. Studier har visat att även hästar har dessa punkter, men man vet inte om de strålar ut då hästar inte kan prata. Akupunkturen sätter igång kroppens egna smärthämmande system såsom gate control-teorin, frisättning av endorfiner samt att man påskyndar läkningsprocessen.

Akupunktur är en metod med få biverkningar. Blåmärken, rodnad och en liten blödning kan ske efter att nålen tas ut. Man kan dessutom bli trött, illamående m.m. Vid enstaka fall kan man få en allergisk reaktion på metallen i nålen eller på siliconet som nålen är draperad med. Det är ganska vanligt att nålen böjer sig när man behandlar hästar, men det är väldigt sällan att den går av.

På hästar kan man ofta se resultat redan efter första behandlingen, men det är ganska vanligt att hästen blir sämre då man ofta tar bort den ”allmäna” smärtan först innan man kan komma åt den underliggande smärtan. Antalet behandlingstillfällen kan variera mellan 3-10 och det kan man inte planera i förväg för det beror helt på hur hästen reagerar.

Kinesiologytape
En annan metod som jag använder mig av är kinesiologytape. Det är en tejp som inte används i stabiliserande syfte, utan den används mer som smärtlindrande eller för att ändra ett rörelsemönster. Man kan även använda den för att aktivera muskulatur eller minska ödem. På människor kan tejpen sitta i upp till en vecka, men då hästar har päls så sitter den inte i dagar. Oftast används den under ett träningspass. En typ av tejpning kan även sitta på under natten. Jag har dock varit med om att tejpen suttit på i nästan en månad. Tejpen innehåller inga substanser utan är endast en elastisk tejp av bomull. Den finns i flera olika färger och i Asien där tejpen kommer ifrån så används även färgerna i behandlingen då de står för olika saker. Kinesiologytape3.jpgKinesiologytape2.jpgKinesiologytape1.jpg

Jag för alltid journal vid varje behandlingstillfälle och jag har en ansvarsförsäkring.

En reaktion på ”Behandlingsmetoder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s